LEGO 2011 och 1981

Tjejer och LEGO – nu och då

av Hans G Andersson den 22 december 2011

i Noterat, Självskrivet

Focusing on boys saved the toymaker in 2005. Now the company is launching Lego Friends for “the other 50 percent of the world’s children.” Will girls buy in?

via Lego Is for Girls – Businessweek

Imorse råkade jag få se den här artikeln och höll på att implodera (eller explodera, take your pick). Det är LEGO som lanserar ”Lego Friends” speciellt riktat mot tjejer. Det är rosa, hjärtan, prinsar, prinsessor och you name it. Det är därifrån den vänstra bilden ovan kommer, om nu någon kände sig svävande i ovisshet här.

Via @josiefraser hittar jag lite senare annonsen till höger (och i fullstorlek längre ned), vilken enligt henne är från 1981. Man kan uppenbarligen förflytta sig en bra bit i utvecklingen under trettio år. Bakåt. I början av åttiotalet, när U137 gick på grund och Dallas hade premiär i Sverige, gick det tydligen bra att använda sin fantasi fritt oavsett kön. No more.

Men vad vet jag… Jag har inga barn själv, och kanske är det med detta som med tv-julkalendrar där föräldrar nostalgiskt hyllar sin egen barndoms berättelser och emellanåt rasar över de moderna, medan barnen glatt roar sig.

Jag vet i alla fall vilken bild som gör mig glad och vilken som inte gör det. Möjligen säger det något.

Lego 1981

Uppdaterat 20120305: Nu har DN också upptäckt Lego Friends. Drygt två månader senare, men ändå :) En som skrivit om det här i flera år, och gjort det väldigt bra, är Malin Ströman.

 • http://twitter.com/fannylindg fanny lindgren agazz

  Fyfarao!

 • http://openhearted.se Pernillan

  Jag känner mig glad över att mina föräldrar tillhörde den generation som fick se reklamen à la 1981 och gav mig precis lika mycket lego som min bror – och då inget ”tjejlego” utan ”lego”. Punkt. Och sen blev jag ingenjör också :)

 • http://twitter.com/johanlinner Johan Linnér

  LEGO är en av de bästa leksakerna, men deras nuvarande genussyn gör mig verkligen förbannad. Och inte blev det bättre av att höra deras Digital Marketing Manager på Webbdagarna i våras, jag skrev det här blogginlägget efteråt: http://www.johanlinner.se/2011/03/lego-ar-for-tjejer-ocksa/

 • http://twitter.com/Grave_Dohl Tobias Gustavsson

  Det är svårt det här, Lego idag kommer oftast med ett suffix, Lego Star Wars, Harry Potter o.s.v. Grabben älskar sitt Lego medans tjejen vägrar titta på det med h’änvisning till att det inte finns några tjejer. Det är mer de små figurerna som är Lego för de två, inte byggklossarna som det var för mig och mina syskon.

  Kan då überflickiga Lego få henne intresserad av byggandet? Vet inte, men helt klart kommer de att sälja på det. Själv hade jag kanse hellre sett att det kom en tjej- och en killpolis i varje Lego Polisbyggsats…:/

 • http://openhearted.se Pernillan

  För den som vill fördjupa sig lite i detta ämne och se fler exempel på hur reklamen för Lego har förändrats genom tiderna kan jag rekommendera dessa två YouTube-filmer: 

  http://www.youtube.com/watch?v=CrmRxGLn0Bk
  http://www.youtube.com/watch?v=oe65EGkB9kA

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=806304656 Anton Hultberg Hansen

  Rejäla labbar på Lego-dockan, dock :)

 • http://twitter.com/jeppedylarsen Jeppe D Larsen

  Markandsföringsmässigt så håller jag med er, men det som verkligen påverkar barnen i leken är ju hur legopaketen är uppbyggda och de tycker jag är ett stort geunssteg framåt för en ruskigt konservativ leksaksmarknad. Inga prinsessor och prinsar som du skriver Hans utan, trädkojor, sportbilar, motorbåtar och flygplan. (utöver det ”tjej”-aktiviter som bl a DN skriver om)

 • http://twitter.com/jeppedylarsen Jeppe D Larsen

  Ny DN-artikel
  http://www.dn.se/ekonomi/sexistisk-serie-far-lego-att-lyfta och Kristina Henkels genuspedagogiken jag tror på och försöker tänka på med ina barn: http://www.olika.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=121

 • http://twitter.com/jeppedylarsen Jeppe D Larsen

  @pernillan det finns en uppfinnarverkstad också med bara lite rosa :)
  http://shop.lego.com/en-SE/catalog/productListing.jsp?_requestid=2786534

 • fredrik krook

  men det finns ju neutrallt lego att köpa i lösvikt, dock bara på få ställen. för det va väl i den stille som man fick när det va bättre för? eller just de, de fanns ju rymdskepp redan då. så va är skillnaden? utvecklas man verkligen något av att följa en ritning och bygga ett skepp eller bil? hämmar inte det kreativiteten som de snackas så mycket om. vet ej vad ja ska säga om det. Tycker även att lego gått ifrån sin profil genom att göra helt andra figurer, de liknar inget lego. jag ska skriva en uppsats om detta. någon som har tips på genus studier eller annan fakta?

Previous post:

Next post: