När livsstilsjournalistik blir Pravda light

av Hans G Andersson den 18 december 2011

i Noterat

”Visst får man en känsla av att han är lite för stor för Sverige?” viskar till och med en journalist­kollega när vi ser Borg agera.

Och det ligger någonting i det. Det är också uppenbart att han trivs med att få berätta för de församlade reportrarna att han ännu en gång är på väg till Bryssel för ännu ett krismöte med de övriga finansministrarna.

via Borg: Jag drömmer om att vara hemma mera – DN.SE

Vad är det med livsstilsjournalistik som gör att den då och då havererar bortom alla anständighetens gränser, som idolporträttet i dagens DN?

På samma sätt som man tänker att fantastiska idrottsrekord kommer att stå sig i årtionden bara för att några år senare överträffas av en ny förmåga, så seglar mötet med Anders Borg med lätthet förbi teppanyakireportaget och sitter nu på den okritiska och förhärligande journalistikens tron. Vilken åsikt man har om Anders Borg har inte med saken att göra, det här är Pravda light oavsett partifärg.

Bonus: ett annat exempel, om än i mindre skala och på ett annat sätt, är det här tidigare Thomas Hanzon-reportaget i SvD.

Previous post:

Next post: